четвртак, 25. новембар 2010.

Noć Muzeja Kraljevo

UMETNOST - KULTURA

Noć muzeja u Kraljevu

KRALjEVO - Prošle subote u našem gradu kao i u dvadesetak gradova Srbije održana je manifestacija „Noć muzeja“ koja je imala i svoje direktno prenošenje na javnom servisu Srbije. Ove godine program je osmišljen na dve likacije u Kraljevu, u Narodnom muzeju Kraljevo i u Cvetića kući u Cara Lazara 2.  U Cvetića kući svi posetioci su imali priliku i bili primljeni i posluženi u salonu ovog starog zdanja s početka 20. veka i tu popiju kafu, a u dvorištu kuće mogli su se upoznati sa istorijom kuće i porodice Cvetić. U prostorijama muzeja pored otvorene stalne postavke muzeja koja se sastoji iz više celina i oslikava istoriju i ljude našeg kraja, otvorena je etnološka izložba „Kuvarice manje zbori“. Interaktivni i animatorski deo pripao je udruženju iz Prijepolja LimArt koje je pripremilo raznovrsne programe. O ovoj zanimljivoj družini razgovarali smo sa predsednikom ovog Udruženja Mladenom Toma-ševićem, diplomiranim etnologom.
   - Bavimo se raznim manifestacijama na polju kulture pa smo tako danas i u Kraljevu. Napravili smo pored izložbe instrumenata iz svih delova sveta i koncert tri grupe. Prva je grupa Runo koja izvodi etno muziku, zatim grupa Putujući ćututeci iz Novog Sada koja izvodi etno-njorld muziku, i grupa Audio FM iz Beograda koja izvodi elektronsku muziku uz bas i bubanj. Moja organizacija LimArt bavi se organizacijom i drugih vrsta umetničkog programa kao što su ulični perfomansi, koji nisu samo rezervisani za muzeje već se izvode na ulicama, trgovima, zanimljivim uglovima i u raznim ambijentalnim celinama - rekao je Mladen Tomašević predsednik udruženja LimArt iz Prijepolja.
   Inače u „Noći muzeja“ više hiljada Kraljevčana prošlo je kroz Kraljevački muzej i Cvetića kuću u kojoj je njena domaćica Marina sa porodicom poslužila najverovatnije, rekordan broj kafa i tako dopisala novu zanimljivu stranicu istorije ovog zdanja.
Aleksandar Marić
http://www.youtube.com/watch?v=2KHl6Za875s&feature=related

Нема коментара:

Постави коментар